about-shape
about

Care este diferența dintre carantină și autoizolarea la domiciliu?

Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a noului coronavirus (COVID-19)

Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate, puse la dispoziție de autoritatea locală, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

 • Au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
 • Au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă
 • Au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19).
 • Membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus
 • aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.
 • În acest timp, vor fi monitorizate de către medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de către Direcția de Sănătate Publică.
action-shape

Întrebări frecvente

Având în vedere necesitatea unor clarificări suplimentare asupra recomandărilor de conduită în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19), punem la dispoziție răspunsuri pentru o serie de întrebări ridicate în spațiul public

 • Când se instituie autoizolarea?

  Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome dar:

  • au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă
  • au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitară extinsă
  • au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19)
  • membrii de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus
 • Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?

  Persoanele aflate în autoizolare sunt aprovizionate cu alimente și alte bunuri necesare, prin intermediul Comitetelor județene pentru situații de urgență și al autorităților locale.

 • După perioada de autoizolare, persoanele pot părăsi domiciliul?

  Pentru persoanele care au sosit din alte zone decât cele care necesită carantinare, pot părăsi domiciliul după cele 14 zile de autoizolare, dacă nu prezintă niciun simptom.

  Pentru contacții direcți ai unui caz confirmat cu COVID-19 și care vor fi testați în prima zi de autoizolare și înaintea terminării perioadei de autoizolare, pot părăsi domiciliul, dacă rezultatele finale sunt negative.

  Pentru persoanele contact direct cu persoana simptomatică, care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă, sau alte zone afectate, pot ieși din autoizolare dacă persoana simptomatică nu a fost confirmată.

  Persoanele aflate în autoizolare vor primi la finalul celor 14 zile de autoizolare aviz epidemiologic care să ateste că pot reveni în colectivitate.

 • Ce măsuri de igienă individuală trebuie să respecte persoanele autoizolate?

  Să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată.

  Să nu primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu.

  Să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei, etc).

  Să curețe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuvetă, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane).

  Să își acopere gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau cu o țesătură atunci când strănută sau tușesc, sau să strănute și să tușească în plica cotului. Batista se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde.

  Să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât, și să își acopere etanș nasul și gura cu o mască de protecție.

  De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu este pentru urgențe.

 • Dacă soțul este în autoizolare, măsura se aplică și pentru soție și/sau copii?

  Autoizolarea se aplică tuturor membrilor familiei care locuiesc la același domiciliu, pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică/confirmată.

  Toți au obligația de a nu părăsi domiciliul declarat, în care se află de la momentul autoizolării.

 • Cum ajung alimentele și bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare?

  Alimentele și bunurile necesare sunt aduse la domiciliul persoanelor aflate în autoizolare.

  Persoanele autoizolate le vor prelua fără a intra în contact cu personalul care face aprovizionarea, păstrând o distanță de minimum 2 metri față de acesta.

  Persoanele autoizolate vor purta masca de protecție care le va acoperi nasul și gura (masca medicală cu elastic prins în spatele urechilor) atunci când preiau produsele/bunurile primite la domiciliu.

 • Aceste persoane beneficiază de scutiri sau concedii medicale?

  La finalul perioadei de autoizolare, elevii și studenții beneficiază de scutire medicală, iar persoanele angajate, de concediu medical, eliberat de medicul de familie pe baza adeverintei eliberate de DSP.

Nu te descurci? Sună la 0372.443.344