action-shape

Întrebări frecvente

Ți-am pregătit câteva răspunsuri pentru întrebările frecvente despre coronavirusul SARS-CoV-2 și afecțiunea pe care o provoacă - COVID-19

 • Ce sunt coronavirusurile?

  Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om.

  Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

 • Care este sursa acestui focar epidemic?

  Epidemia din Wuhan a fost iniţial legată de o piață mare de fructe de mare și animale, sugerând o posibilă cauză zoonotică. Cercetarea cauzelor epidemiei este în derulare.

 • Se transmite de la om la om?

  Da, autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus.

 • Care sunt simptomele?

  Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.) însa au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii.

  Simptomele pentru infecţia cu SARS-CoV-2 observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee).

 • Există vaccin?

  Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.

 • Cât de periculos este?

  La fel ca în cazul altor boli respiratorii, infecția cu COVID-19 poate provoca simptome ușoare, inclusiv secreții nazale, dureri în gât, tuse și febră. Poate fi mai severă la unele persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (cum ar fi diabetul și bolile de inimă) par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

 • Trebuie să port mască pentru a mă proteja?

  Purtarea unei măști medicale poate ajuta la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Cu toate acestea, simpla utilizare a unei astfel de măști nu garantează oprirea transmiterii infecțiilor și trebuie combinată cu alte măsuri de prevenire, inclusiv igiena mâinilor și a căilor respiratorii și evitarea unui contact strâns – distanță de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane. OMS recomandă utilizarea rațională a măștilor medicale, evitând astfel risipa inutilă a resurselor prețioase. Aceasta înseamnă să utilizați măști numai dacă aveți simptome respiratorii (tuse sau strănut), sunteți suspect de infecția cu COVID-19 cu simptome ușoare sau aveți grijă de cineva cu suspiciune de infecție cu COVID-19.

 • Cine are cel mai mare risc să dezvolte o formă gravă a bolii?

  Deși trebuie să aflăm în continuare mai multe despre modul în care COVID-19 afectează oamenii, până acum persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum diabetul și bolile de inimă) par să fie mai expuse riscului de a dezvolta o formă severă.

 • Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?

  Nu se știe încă cât timp supraviețuiește virusul COVID-19 pe suprafețe, deși informațiile preliminare sugerează că poate supraviețui câteva ore sau mai mult. Dezinfectanții simpli pot ucide virusul, ceea ce face ca acesta să nu mai poată infecta oamenii.

 • Ce este SARS-CoV-2?

  Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeaşi familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

 • Cum se transmite?

  Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secreţie, produse când o persoană infectată tuşeşte sau strănută.

  Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă) de la o persoană infectată.

  Este considerată şi transmiterea de la animalela om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor.

 • Care sunt opțiunile de tratament?

  Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.

 • Cine este expus riscului la infectia cu SARS-CoV-2?

  Persoanele care trăiesc sau cele care călătoresc in zonele afectate de SARS-CoV-2*, persoanele care au contact cu persoanele infectate, inclusiv personalul medical care îngrijește persoane bolnave cu COVID-19. Acesta prezintă un risc mai mare și trebuie să se protejeze cu proceduri adecvate de prevenire și control al infecțiilor.

  *zonele afectate sunt actualizate pe site-ul www.cnscbt.ro la sectiunea informatii pentru personalul medico-sanitar

 • Pot să iau COVID 2019 de la animalul meu de companie?

  Nu, în prezent nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi pisicile și câinii, au fost infectate cu virusul sau l-au transmis.

 • Cum se răspândește virusul?

  Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin picăturile foarte mici generate atunci când o persoană tușește sau strănută. Este important ca toată lumea să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănutați sau tușiți în pliul cotului sau folosiți un șervețel și aruncați-l imediat într-un coș închis. De asemenea, este foarte important ca oamenii să se spele pe mâini în mod regulat, fie cu o soluție pe bază de alcool, fie cu săpun și apă.

 • Care este diferența dintre boala cauzată de 2019-nCoV, gripă și răceală?

  Persoanele cu infecție cu COVID-19, gripă sau răceală prezintă de obicei simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse și secreții nazale. Chiar dacă multe simptome sunt asemănătoare, ele sunt cauzate de viruși diferiți. Din cauza asemănărilor lor, poate fi dificil să se identifice boala doar pe baza simptomelor. Acesta este motivul pentru care testele de laborator sunt necesare pentru a confirma dacă cineva are COVID-19. OMS recomandă persoanelor care prezintă tuse, febră și dificultăți de respirație să meargă din timp la medic.

 • COVID-19 poate fi transmis de o persoană care nu prezintă simptome?

  Înțelegerea momentului în care pacienții infectați pot răspândi virusul către alții este esențial pentru eforturile de control. Conform rapoartelor recente, este posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 să fie infecțioase înainte de a prezenta simptome semnificative. Cu toate acestea, pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea majorității virusului.

 • Cât este perioada de incubație?

  Perioada de incubație este perioada dintre momentul infectării și debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimările curente ale perioadei de incubație variază între 1 și 12.5 zile, cu estimări mediane de 5-6 zile. Aceste estimări vor fi perfecționate pe măsură ce vor fi disponibile mai multe date. Pe baza informațiilor provenite de la alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS și SARS, perioada de incubație din COVID-19 ar putea fi de până la 14 zile. OMS recomandă ca urmărirea contacților cazurilor confirmate să fie de 14 zile.

Nu te descurci? Sună la 0372.443.344